Městský Podorlický pivovar


Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: http://www.pivovarrychnov.cz)

10° Rychnovský Zilvar
Pivo tzv. „výčepního“ typu, dobře zahánějící žízeň a zvoucí k celovečernímu posezení. Kombinací dvou druhů chmele – žateckého červeného a vysokoobsažného chmele „Sládek“ se dosahuje nevtíravé, ale pikantní hořkosti vyzývající k dalšímu napití. Nižší koncentrace mladiny a vyšší prokvašení dává pivu lehkost a dobrou pitelnost. Kvalitní slad plzeňského typu je zárukou velmi světlé, oku lahodící barvy. Rychnovský Zilvar navazuje na původní rychnovské pivo 10st., vyráběné ve zdejším pivovaru od roku 1928.

11° Rychnovský Kaštan
Pivo polotmavého typu s jasnou, jantarovou barvou a mírně nahnědlou pěnou. Speciální sladkohořké chuti se dosahuje kombinací různých druhů sladů, kde obzvlášť karamelový slad určuje finální nezaměnitelnou chuť výrobku. Nižším prokvašením dostává pivo patřičnou plnost. Pivu dominuje karamelová vůně, příjemně ladící s chmelovým aromatem. Náš polotmavý Kaštan má ambice navázat na tradiční výrobu tmavého 12st. rychnovského Granátu z 30. a 40. let minulého století.

12° Rychnovská Kněžna
Klasický světlý ležák českého typu, vařený podle původní receptury sládka Jana Mikše z 30. let minulého století, který byl distribuován do obchodní sítě do roku 1961 pod názvem 12st. Rychnovský ležák. Pivo se vyznačuje výraznější hořkostí, plnější chutí a ostrým řízem. Výroba vychází z nejlepších pivovarských surovin a osvědčeného kmene pivovarských kvasinek. Delší doba ležení a zrání piva v ležáckých tancích dodává nápoji potřebné harmonizující složky. Obsah alkoholu je vyšší jak cca 5,2%.

Speciál Rychnovský Habrovák
Sváteční speciál vyrobený z mladiny o koncentraci vyšší než 15%. Obsah alkoholu nad 6%. Je to pivo tzv. granátového typu, barvou připomíná český drahokam – granát. Je drahokamem rovněž mezi rychnovskými pivy, s neopakovatelnou, příjemnou nasládlou chutí, nevtíravou hořkostí a výraznější karamelovou chutí a vůní. Skladba surovin, ve které dominují „barevné slady“, specielní postup ve varně a doba ležení a zrání v ležáckém sklepě zaručuje tu nejvyšší kvalitu výrobku. Tento speciál navazuje na tradiční speciál, vyráběný sládkem Janem Mikšem ve 20 – 40 letech minulého století pod názvem "Kvardian".